Elke zondag glijdt ‘t mes na het douchen langs de jeukende baardharen op mijn gezicht. Een bewuste keuze om het slechts één keer in de week te doen. Het ziet er naar uit dat mijn huid namelijk niet de makkelijkste is. Noem ‘t een gevoelige huid. Na velen scheermesjes, scheerschuimpjes en scheergelletjes werd ik op Facebook geconfronteerd met de Philips OneBlade.

Scheren is nog echt iets ouderwets. Waar inmiddels zelfrijdende auto’s worden geproduceerd, is voor scheren nog altijd de menselijke hand nodig. Een fragment uit de film Pandorum herinner mij nog goed. Zo’n ‘lazer shaver’, het apparaat waar de wereld op zit te wachten. En toen werd ik ermee geconfronteerd. Erg gevoelig voor gesponsorde Facebook-berichten ben ik niet. Maar zo nu en dan is het toch raak. Uiterlijke verzorging gericht op de man, ik behoor tot die gerichte doelgroep. De Philips OneBlade belande na een succesvolle Facebook-advertentie op 8 december 2016 in mijn winkelmandje. Een revolutionair apparaat volgens Philips zelf. De vuurdoop plaats op zondag, 11 december 2016. Mijn recensie is gebaseerd op de ervaringen sinds die dag.

** Disclaimer
Ik ben niet gesponsord of op welke andere manier ondersteund voor het schrijven van de volgende recensie. Een eerlijke recensie, zoals je mag verwachten.

Pandorum's Lazer Shaver

Fragment afspelen

Scheerfrequentie

Eén keer in de week. Elke zondag opnieuw.

Aantal scheerbeurten:

15 keer sinds de datum van aanschaf afgelopen december.

Scheercrème:

Een dikke, vette scheercrème van Rituals, Samurai Magic Shave.

Mijn ‘scheersensatie’ is ongetwijfeld anders dan voor andere mannen. Scheren in ‘t algemeen is voor mij een haat-liefde-verhouding. Het scheren van het gedeelte boven de mond, ook wel snor genoemd, doet doorgaans pijn. Om nog maar te zwijgen over de ingegroeide haren een aantal dagen later. Met andere woorden, de scheersensatie tijdens en na het scheren wegen extra zwaar mee in de beoordeling van de Philips OneBlade. Om dit apparaat te beoordelen kan ik dus ‘t beste antwoord geven op twee vragen:

1. Kan ik hiermee mijn snor scheren zonder de nodige de pijnprikkels?
2. Hoe is ‘t gesteld met huidirritatie na het scheren (post scherum)?

De scheersensatie
Werkt ‘ie? Ja! Het is verzadigend om te zien hoe gemakkelijk dit scheerapparaat de baardharen verwijderd van mijn wangen. Op de lastige plekken, zoals de hals, is wat meer precisie en aandacht nodig. Maar dat ligt uiteraard ook aan de haargroeirichting. Daarom is mijn scheerritueel iets aangepast. Ik scheer mij in twee ‘sessies’, waarbij de eerste het grove werk doet en de tweede de ‘finishing touch’ verricht. Daarmee kom ik toch tot een aardig glad resultaat. Een snelle scheerbeurt zit er daarmee niet in. Het scheren met een scheermesje zorgt voor een gladder resultaat binnen een kortere tijd. Aan de andere kant, tijd is voor mij niet het belangrijkste aangezien ik maar één keer scheer in de week. Op zondag. Ondanks dat een scheermesje in de essentie van scheren beter presteert, gebruik ik de Philips OneBlade nog steeds. Om met de deur in huis te vallen, mijn snor wordt pijnloos onthaart van de 7 dagen, oude snorharen. Snijwondjes zijn er niet. Je kunt vrij lompt en grof omgaan met de Philips OneBlade, maar ik heb mijzelf in 15 pogingen nog geen enkele keer gesneden. Huidirritatie, een essentieel onderdeel bij deze recensie. Zoals altijd wordt gezegd bij elektrisch scheren: “de huid moet wennen aan het elektrisch scheren.” Dat is niet zozeer ‘t geval bij deze Philips OneBlade, maar men moet inderdaad leren scheren met het apparaat. De eerste aantal keren zorgde wel degelijk voor ingegroeide haren en de nodige irritatie rond mijn hals. Maar na aanpassingen in zowel de techniek als nabehandeling kan ik concluderen dat ik weet hoe ik zo min mogelijk irritatie creëer in ruil voor een glad resultaat.

Gemak

10

Gladheid / Resultaat

8

Tijdconsumptie

6

(Gebrek aan) Huidirritatie

7,5

Het apparaat
Hoewel Philips niet helemaal ‘Philips’ meer is, zijn de apparaten die ik in huis heb, zie tandenborstel en scheerapparaat, kwalitatief hoogwaardig. De Philips OneBlade ligt uitstekend in de hand en kan zowel gebruikt worden voor droog als nat scheren. Ik scheer altijd nat met de hierboven genoemde scheercrème. Deze dikke scheercrème is uiterst gemakkelijk schoon te spoelen van het apparaat. Pluspunt? Jazeker! Volgens de instructie kun je er zowel tegen als met de haargroeirichting mee scheren. En precies zo gebruik ik het apparaat dus ook. De bouwkwaliteit voelt degelijk aan en de meegeleverde mesjes (1 erop, 1 reserve mesje meegeleverd) zouden elk maximaal 4 maanden mee moeten gaan. In mijn geval zal dat langer zijn, aangezien ik maar één keer per week scheer. Ik begin bewust niet over alle accessoires die in de de doos zitten. Daarvoor kun je het beste één van de honderden ‘unboxing’ video’s op YouTube raadplegen. De accu heeft een prima levensduur en kan voor mijn scheerbeurten gerust 2 á 3 weken mee.

Bouwkwaliteit

8,5

Levensduur mesjes

8,5

Accu

8,5

Pluspunten

+ Gemak
+ Scheerresultaat
+ Nat als droog scheren
+ Bouwkwaliteit
+ Levensduur mesjes
+ Accuduur

Minpunten

Duur van het scheren
‘Eigen’ maken van het apparaat

Eindoordeel

Is de nieuwe Philips OneBlade revolutionair in de wereld van de mannelijke verzorging? Nee, het is een elektrisch scheerapparaat, maar één die zich precies bevind tussen de hand scheermesjes en de gevestigde elektrische scheerapparaten. Daar is op zich niets mis mee, maar het ‘Pandorum’ effect ontbreekt. Daarmee is het zeker geen slecht apparaat. In tegendeel, want ik gebruik ‘m nog steeds. Het apparaat biedt mij toch een bepaald gemak met een goede gladheid tegen de prijs van geringe huidirritaties. De prijs-kwaliteitsverhouding is excellent. Met een eindcijfer van 8,1 kan ik niet anders dan de Philips OneBlade aanbevelen.

8,1

Ook geïnteresseerd in de Philips OneBlade?

JE KOOPT 'M HIER!

Leave a Reply