Dat het ‘levenswater’ een populaire drank is in Nederland, dat moge duidelijk zijn. Hoewel de absolute verkoop van whisky is afgenomen, is de ‘invoerwaarde’ van de verkochte flessen daarentegen verdubbeld de afgelopen vijf jaar. De whiskydrinker geeft voorkeur geeft aan een goede fles. Kwaliteit van whisky, hoewel persoonlijk, hangt sterk af van de leeftijd van het vloeibare goedje. Dankzij de populariteit van de drank gaat de voorraad ‘aged whisky’ echter harder dan ooit te voren. Aan de ene kant schaarste, aan de andere kant de vraag. Dat vraagt om investeren en beleggen.

De reizende prijzen van whisky’s is niets nieuws. De sterke, alcoholische drank heeft de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt. Het resultaat hiervan is de grotere vraag naar whisky’s met leeftijd ten opzichte van de huidige voorraad. Waar vroeger vrijwel enkel whisky’s met een leeftijd op het label verschenen, worden tegenwoordig ontzettend veel whisky’s op de markt gebracht onder het ‘nas’ label. De zogeheten ‘non age statement’ whisky’s. Hierdoor is het mogelijk om jonge en oude whisky’s samen te doen en hoeft er geen ‘minimum’ leeftijd op het label geplaatst te worden. Voor de populaire Glenfiddich 12 geldt bijvoorbeeld dat de gebruikte whisky minimaal 12 jaar oud is. Whisky met leeftijd wordt steeds duurder, een simpele rekensom van vraag en aanbod. Een (belachelijk) voorbeeld hiervan zijn de whisky’s uit het land van de reizende zon, Japan. Een Hibiki 12 was vroeger verkrijgbaar voor zo’n €40, maar dankzij haar populariteit en de huidige schaarste enkel nog verkrijgbaar voor zo’n €100.

Wat maakt Japanse whisky zo bijzonder?

Een interessant interview met de Chief Blender van Suntory, Shinji Fukoyo

Lees 't interview

Beleggen in whisky is in principe niets nieuws. Er is een duidelijke markt die weet dat er vrij eenvoudig geld mee verdient kan worden. Je koopt een fles, bewaart ‘m goed en verkoopt ‘m vervolgens weer verder voor een hogere prijs. Dat gaat vrij gemakkelijk met ze zogenaamde ‘limited edition’ die helemaal niet zo gelimiteerd blijken te zijn. En dat komt voort uit de natuurlijke aard van het beestje. De mens wil niets mislopen, dus het plaatsen van een aantal (nummeren) zorgt voor een natuurlijke hebberigheid. Naast het feit dat hierdoor ook ‘persoonlijk’ aanvoelt. Bewust en onbewust, ik doe er zelf ook aan mee. De inkoop van flessen specifiek bestemd voor doorverkoop, daar doe ik niet aan mee. Deze manier van verdienen geeft me simpelweg een akelig gevoel. Toch ben ik wel een man van beleggen. Het heeft iets intrigetrends, iets spannends waar je weinig invloed op hebt. Denk maar eens aan de Bitcoin.

Whisky Invest Direct
Deze website kwam ik tegen tijdens het ‘Googelen’ naar het investeren in whisky. De aankoop van specifieke flessen was tenslotte niets voor mij. Noem ’t het beste van twee werelden. Investeren en beleggen in whisky. Niet in flessen, maar in de spirit in ’t vat van een distilleerderij naar keuze. In het kort: je koopt een x-aantal eenheden genaamd LPA wat staat voor ‘liters of pure alcohol’. Eén liter staat gelijk aan zo’n 3,5 flessen van 70 cl. gebotteld op 40% sterkte. Het leuke hieraan is dat je zelf je aandeel spirit in een vat kunt kopen en deze kan bewaken tijdens het ‘aging proces’. Of verkopen als de prijs gunstig is. Het bedrijf achter de website koopt op haar beurs spirit in tegen kostprijs bij de distilleerderijen die of geld of ruimte nodig hebben om deze vervolgens zelf op te slaan. De distilleerderijen kunnen op haar beurt in een later stadium deze spirit of inmiddels whisky weer terugkopen. Waar in principe aan wordt verdient is de waarde van de spirit / whisky tijdens het ‘aging’ proces. Voor meer specifieke informatie verwijs is graag naar de website van Whisky Invest Direct.

Op het moment van schrijven kun je single malt spirit kopen van distilleerderijen als Auchroisk, Benrinnes, Blair Athol en Tullibardine. Caol Ila heeft echter ook de revue gepasseerd. Ook het aanschaffen van spirit van grain whisky’s is mogelijk. Momenteel ben ik de eigenaar van 1 LPA Auchroisk malt refill hogshead evenals van 1 LPA Cameronbridge grain refill hogshead. De website belooft een rendement van zo’n 9,5% op jaarbasis (na evaporatie en kosten). Dat klinkt niet slecht, maar voor mij is ’t toch een leuke en speelse manier om beleggen en whisky te combineren! Er zitten relatief weinig kosten aan verbonden en ook de grens om te investeren is laag. Bij aanmelding ontvang je namelijk direct 1 LPA Auchroisk malt refill hogshead samen met £2 cash. Voor het overboeken van geld is ook geen limiet, wat klein beginnen mogelijk maakt.

Bronnen:

  • https://fd.nl/economie-politiek/1151948/verkoop-schotse-whisky-loopt-opnieuw-terug
  • http://www.nu.nl/eten-en-drinken/4263758/whiskyliefhebbers-laten-goedkopere-merken-steeds-vaker-links-liggen.html
  • https://www.manners.nl/whisky-rijpen-in-dagen/
  • https://www.whiskyinvestdirect.com/help/FAQs/FAQs-aboutUs.html
Justin

Schrijver Justin

Afgestudeerd grafisch ontwerper & communicatiespecialist. Voorliefde voor het creëren van merken, personal branding, online communicatie en alles wat met design te maken heeft. Gelooft oprecht nog in de kracht van gedrukte media. Geniet ontzettend veel van whisky, gadgets en reizen.

Meer berichten van Justin

Laat een reactie achter