‘t Had een populaire televisieserie uit de jaren 70 kunnen zijn, maar niets is minder waar. Hawkins & Brimble, een Brits merk opgericht in 2016, heeft producten voor de zogeheten ‘male grooming’. Producten voor de mannelijke, uiterlijke verzorging. De introductie in eigen land ging als een speer, maar ‘t is inmiddels ook in Nederland aanbeland. Tijd om de proef om de som te nemen.

Hawkins & Brimble
Een propositie die uitstekend bij me past. Met haar ‘no-nonse’ filosofie en uitstraling zijn de verwachtingen dan ook hoog gespannen. “Expertly crafted in the UK and formulated with simple, natural ingredients, our approach to skincare yields unrivalled results. There are no weak spots – simple yet effective products that will deliver day in, day out.” Eenvoudige, natuurlijke producten die zorgen voor een ongeëvenaard eindresultaat. Een denkwijze die mij altijd is bijgebleven is less is more. Dat belooft dan ook een hoop goeds. Met dank aan Rebro Cosmetics, importeur van de producten in Nederland, mocht ik drie scheerproducten van dit merk uitproberen: Hawkins & Brimble’s Pre Shave ScrubShaving Cream en de Post Shave Balm. Een trio aan producten, goed voor het gehele scheerproces. Mijn ervaringen, zij het een recensie, van dit drietal producten gebaseerd op exact 10 scheerbeurten.

Hawkins & Brimble producten zijn vrij van parabenen, kleurstoffen, zeep, minerale oliën en dierproeven.

Ingrediënten:
Aqua (Water), Juglans Regia (Walnut) Shell Powder, cetearyl Alcohol, Peg-20 Stearate, Prunis Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Glycerylstearate, Glycerin, Ceteareth-20, Phenoxyethanol, Parfum (Fragrance), Ethylhexylglycerin, Linalool.
Ingrediënten:
Aqua, Propylene Glycol, Sodium Stearate, Sodium Cocoate, Glycerin, Dimethicone, Phenoxyethanol, Ceteareth-20, Peg 75 Lanolin, Sodium Chloride, Parfum, Pentasodium Pentetate, Tetrasodium Etidronate, Linalool.
Ingrediënten:
Aqua (Water), Juglans Regia (Walnut) Shell Powder, cetearyl Alcohol, Peg-20 Stearate, Prunis Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Glycerylstearate, Glycerin, Ceteareth-20, Phenoxyethanol, Parfum (Fragrance), Ethylhexylglycerin, Linalool.

Scheerfrequentie

Eén keer in de week. Elke zondag opnieuw.

Setting

Scrubben, scheren, verzorgen.

Gebaseerd op

Exact 10 scheerbeurten.

Gouden standaard

Scheren beschikt toch nog over die nostalgie. Het is één van die, voor velen, dagelijkse bezigheden die vrijwel niets is veranderd. In de loop der jaren heb ik voor mijzelf toch een soort van 'gouden standaard' ontwikkeld. Een combinatie, een methode waarmee het scheren zo plezierig mogelijk gaat. Daarbij steekt, nog altijd, één merk met kop en schouders bovenuit. De scheerproducten van Proraso. De groene scheerschuim van Proraso in combinatie met de 'pre shave' balsem. Al jaren mijn steun en toeverlaat en daarmee opponent van de Hawkins & Brimble producten.

Mijn bevindingen met Hawkins & Brimble?

1

Scrubben met de Pre Shave Scrub

Vast in mijn assortiment zit de scrub niet. Uiteraard heb ik het één en ander gebruikt. Des te leuker om het product te testen in combinatie met de andere scheerproducten van Hawkins & Brimble. De scrub is dan ook opgenomen in mijn scheerroutine van de afgelopen 10 keer. Ik heb het product gebruikt onder de douche, nadat het gezicht is nat gemaakt. In ronddraaiende bewegingen deed de scrub zijn werk op mijn gezicht. Waarop moet je een scrub beoordelen? Dat is geen hogere wiskunde. Direct zichtbaar resultaat is ook niet aan de orde. Wat ik na 10 keer wel kan zeggen? De pre-shave scrub van Hawkins & Brimble is écht fijn. De textuur van de scrub is verfijnd en voor mij exact zoals ik deze graag zie. De korrelgrootte, gemaakt van walnotenschil, is perfect! In tegenstelling tot andere scrubs, die aanvoelen als een schuurspons, voelt deze heerlijk aangenaam aan. Het resultaat is een zachte huid zonder enige irritaties. De benodigde hoeveelheid is nihil, ruikt ook nog eens lekker en afspoelen is geen enkel probleem.

2

Scheren met de Shaving Cream

Het aanbrengen van de scheercrème van Hawkins & Brimble vergt wat oefening. Men dient deze aan te brengen met een scheerkwast. Mijn advies daarbij is dan ook om het gezicht al enigszins nat te maken alvorens het aanbrengen van de scheercrème. Doordat het gezicht al nat is, kan de crème met een kwast mooi worden opgewerkt tot een schuimende substantie. Weinig is er nodig om het gezicht te bedekken met de shaving cream van dit Britse merk. De crème bevat ginseng en etherische elemi-olie. Ik wist niet dat de ginseng, naast het ter decoratie staan als bonsai op mijn dressoir, blijkbaar ook goed voor de huid is. De geur is, net als bij de scrub, absoluut mild en aangenaam. Na het aanbrengen is er echter wel direct werk aan de winkel. De scheercrème wordt snel hard en zorgt daarmee bijna voor een 'masker' achtig gevoel. Het scheren gaat daarmee ook wat stroever dan men zou willen. Wellicht heeft het te maken met het feit dat ik doorgaans scheerschuim gewend ben. Het schoonspoelen is daarentegen geen enkel probleem ondanks de verharde structuur van de shaving cream. Het scheerresultaat is prima, het mes moet alleen wat vaker schoongespoeld worden. In verhouding tot het Proraso scheerschuim voelt de huid echter wat geïrriteerder aan. Niet noemenswaardig verder. Het doet gewoon zijn werk.

3

Verzorgen met de Post Shave Balsem


Allereerst de overtollige scheercrème verwijderen om vervolgens een plens, koud water in de mik te gooien. Daarmee zijn de poriën weer gesloten. De Hawkins & Brimble post shave balm helpt vervolgens de huid te kalmeren en gaat irritaties tegen na het scheren. De balsem beweert snel in te trekken en vult het verloren vochtgehalte tijdens het scheren weer aan. Daarmee ideaal voor de normale, droge huid. Dat beweert het zelf. De balsem bevat onder andere voedende olijf- en amandelolie en cacao. De geur van deze post shave balsem is net als de eerder geteste pre shave scrub en shaving cream van Hawkins & Brimble, uitmuntend, mild en zeer aangenaam. Persoonlijk vind ik de scheerbalsem aan de vettige kant en duurt het toch even voordat deze ingetrokken is. Na gebruik lijkt de huid, met name boven de mond, te transpireren. Wellicht afhankelijk van de huidtype en niet heel vervelend. Toch worden de irritaties, opgelopen tijdens het scheren, merkbaar verminderd. Achteraf mag ik dan ook concluderen dat deze scheerbalsem zijn werk uitstekend doet. Met als enige nadeel de vettigheid van de crème wat op haar beurt ervoor zorgt dat het niet direct intrekt.

De balans opmaken. Wat zijn de voor- en nadelen van de producten van Hawkins & Brimble?

Hawkins & Brimble kopen met 10% korting?

Pre Shave Scrub

+ Perfecte korrelgroottte
+ Weinig van nodig
+ Ruikt voortreffelijk
Geen

Shaving cream

+ Weinig van nodig
+ Ruikt voortreffelijk
+ Makkelijk schoon te maken
Aanbrengen vergt oefening
Wordt snel hard
Lichte huidirritaties

Post shave balm

+ Weinig van nodig
+ Ruikt voortreffelijk
+ Merkbaar verzachtend
Ietwat vettig
Intrekken duurt even

Design
Als grafisch ontwerper kan ik niet om de verpakking van Hawkins & Brimble heen. Het valt mij op dat vooral bij verzorgingsproducten, de verpakkingen zo druk mogelijk moeten zijn. Stempels, keurmerken, glitters en flikkeringen. Daar doet dit merk gelukkig niet aan mee. Pure simpliciteit met een vintage twist. Heerlijke barbierskleuren, duidelijk in rood en wit, en een no nonsense uitstraling. Die knalt er lekker uit in de winkelschappen.

Prijs
Tuurlijk heeft elk product haar voor- en nadelen. Echter is de wereld van de male grooming er één waar de prijs van het product wel degelijk een rol van betekenis heeft. Wat kosten de producten van Hawkins & Brimble? Goed nieuws, de producten van Hawkins & Brimble zijn uiterst schappelijk geprijsd en daarnaast ook verkrijgbaar bij de winkels van Etos. Online winkelen en daarmee verzendkosten betalen is geen vereiste. De adviesprijs van de pré shave scrub is €10,95. De shaving cream kost €12,95 en de post shave balm kost eveneens €10,95. Daarmee is het zeker geen budget scheermerk, maar is het zeker betaalbaar voor de modebewuste man.

Overige producten
Dit Britse barbiersmerk timmert aardig aan de weg. De scheerlijn, welke ik grotendeels heb mogen proberen, bevat ook een scheerkwast (zowel synthetisch als gemaakt van dieren haar) en verschillende traditionele scheermessen. Naast de scheerlijn beschikt Hawkins & Brimble ook over een baard– en haarlijn. Met de Matt Clay als meest recente toevoeging.

Eindoordeel

De toevoeging van typische barbierproducten in winkels als Etos en Albert Heijn zijn absoluut een aanvulling op het huidige assortiment waar Gillette al jaren lang de scepter zwaait. De prijzen van Hawkins & Brimble zijn daarnaast schappelijk en betaalbaar voor velen. Alle geteste producten bevatten geen rotzooi en doen hun werk meer dan behoorlijk. En ze ruiken bovenal heerlijk. De shaving cream vergt wat oefening, maar is gewoon goed te gebruiken en laat een prima scheerresultaat achter. De post shave balm kalmeert de huid beduidend maar is toch wat vettig. De scrub springt er wat mij betreft echt bovenuit. Die doet gewoon zijn werk op sublieme wijze. Is het dan beter dan mijn gouden standaard? Dat is lastig vergelijken. Wat de scheercrème betreft niet, maar de pre shave scrub en post shave balm zijn zeker een goede aanvulling. Zou ik de producten van Hawkins & Brimble aanbevelen? Jazeker! Deze producten zijn absoluut het proberen waard.

Pre Shave Scrub

10

Shaving Cream

7,5

Post Shave Balm

8

Leave a Reply