Ik heb een zwak voor voor alternatieve voeding. Brood gaat mij op den duur tegenstaan. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven beschikbaar. Ik ben al eerder ‘t avontuur aangegaan met Joylent. Een maaltijd á 2.200 calorieën in poedervorm met 100% van de dagelijkse hoeveelheid aan vitaminen, mineralen en vezels. Nu was ‘t de beurt aan Herbalife om mij binnen 6 dagen te overtuigen.

‘t Was nota bene op Facebook waar ik een oproep zag voor testers van Herbalife. Geheel vrijblijvend en zonder enige kosten. Hoewel ik hier normaal huiverig voor ben, heb ik na telefonisch contact besloten om de test aan te gaan. Samen met mijn vriendin. We mochten aan de slag met een ontbijtpakket, bestaande uit een vanille-shake en een bijbehorende thermo-pil voor exact 6 dagen. Anders gezegd: Herbalife denkt mij binnen 6 dagen te kunnen overtuigen van een, achteraf gezien, prijzige methode van voeding. Dat noem ik dan toch de lat hoog leggen.

Hoe werkt de Herbalife 6-day-try-out-pakket?
Een zogeheten ‘member’ kwam bij ons over de vloer met het proefpakket. Dat ging gepaard met een kort consult over mijn huidige eet- en leefstijl evenals een presentatie over de producten en het bedrijf. Via een geavanceerde weegschaal werd een nul-meting gehouden. Deze weegschaal gaf inzicht in het gewicht, bmi, spier- en vetmassa en meer. De waarden werden genoteerd zodat deze achteraf vergeleken konden worden. En tot slot het proefpakket zelf, bestaande uit: 6x een sachet Formula 1 Vanille shake; 8x een Thermo Complete in pilvorm en een handleiding hoe de producten te gebruiken. De volgende ochtend was ‘t eten geblazen. Wat is er precies door de slokdarm gegaan?

Het 'referral-systeem' van Herbalife

Herbalife werkt volgens de methode van 'referral', ook wel verwijzing. Gebruikers van Herbalife kunnen een zogeheten 'member' worden indien ze het product bij twee andere personen weten te vermarkten. Deze klanten worden geregistreerd bij Herbalife. Het vermarkten van het product doen ze door persoonlijk bij je thuis te komen. Indien men het niveau van member heeft bereikt, werkt het volgens een staffel-systeem. Kortweg, hoe meer 'klanten' je aanmeldt, des te goedkoper de producten voor jouzelf worden. Daarmee hoopt Herbalife, om de eigen voorziening goedkoper te maken, dat huidige klanten op dezelfde wijze nieuwe klanten gaan werven.

Formula 1 Shake

De Formula 1 shake, vanille in mijn geval, is een uitgebalanceerde maaltijd gemaakt van hoogwaardige proteïnen uit melk en soja, essentiële micronutriënten en toegevoegde plantenextracten en kruiden. De maaltijd bestaat uit 220 calorieën en bevat 18 gram eiwitten. Dat is inclusief het gebruik van melk.

Thermo Complete

De Thermo Complete is een aanvulling op de eerder besproken Formula 1 shake. Thermo Complete is een pil, bestaande uit natuurlijke cafeïne uit groene thee en yerba mate, voor een mentale boost en verbetering van de concentratie en alertheid. Dankzij de vitamine C zou het tevens de vermoeidheid verminderen.

Gematigde verwachtingen

Ik durf te zeggen dat ik vrij bewust met mijn voeding om ga. Sinds enkele maanden komt daar een intensief sportprogramma bij, namelijk 3x per week naar de boksschool. Recentelijk ben ik daardoor verschillende kilo's afgevallen, maar lijkt mijn lichaam zich nu te stabiliseren. Ik verwacht daarom ook geen wonderen en zeker geen kilo's af te vallen. Toch niet geheel onbelangrijk te vermelden voordat ik over ga naar de bevindingen.

Hoe heb ik de 6 dagen met Herbalife ervaren?

Voor zes ochtenden, inclusief de zaterdag en zondag, was de Formula 1 shake van Herbalife mijn ontbijt. Zo’n 220 calorieën vormden dagelijks de bouwstenen voor 4 werkdagen en 2 weekenddagen. Op werkdagen om 07:30 en in het weekend om een uurtje of 09:30. Exact 6 dagen na het eerste moment met de member van Herbalife, stond het tweede en tevens de eindevaluatie op het programma. Ongeveer op hetzelfde tijdstip, na het eten en tijdens de koffie, werden opnieuw via de weegschaal alle gegevens genoteerd. Maar eerst wat ik er zelf van vond.

Formula 1 Shake

De shakes, althans in probeervariant, komen in portie-grote sachets. Daarmee geen gehannes met maatbekers. De shake is in poedervorm en erg gemakkelijk te mengen met melk, yoghurt of een andere zuivel. Makkelijk en snel klaar. Tijdens het drinken ben ik geen klonten of brokken tegen gekomen. De vanillesmaak is gangbaar en daarmee makkelijk weg te krijgen. Waar ik mij echter over heb verbaast, is de zoetheid van het product. Hoewel er mensen zijn die véél zoeter gewend zijn, vond ik 'm aan de zoete kant. Voor mij zou dat minder mogen. Samen met de shake werd een aantal strips van de thermo-pil meegegeven. Deze smaken in principe nergens naar en worden gezamenlijk met een glas water én de shake elke ochtend weggewerkt.

Hongergevoel

Aangezien het als ontbijtvervanger geldt, mag ik verwachten dat ik een heel eind in de ochtend kom met de Formula 1 van Herbalife. En dat klopt ook wel. Er zitten genoeg vezels en voedingsstoffen in om 't tot ver in de ochtend te schoppen. De eerste dag kreeg ik pas een honger gevoel om 11:30 ten opzichte van een uurtje of 11 op de overige dagen. Uiteindelijk is er wel gespeeld met iets meer melk om net wat meer voeding binnen te krijgen. Het later innemen in het weekend resulteerde ook pas in een hongergevoel tussen 13:00 en 14:00. Wat dat betreft prima dus.

Effecten

Door de shake zou ik mij fitter moeten voelen. Daar merkte ik echter niets van. Niet merkbaar althans. Het wakker worden en het naar bed gaan ging exact hetzelfde. Ook de thermo-pil gaf geen merkbaar effect na inname. Ondanks de cafeïne, wilde ik toch nog een lekkere bak koffie in de ochtend. En deze twee gecombineerd leverde ook geen 'stuiterbal' effect op.

Eindevaluatie
Met de laatste penbewegingen op papier, wierp ik nieuwsgierig een blik naar de genoteerde cijfers en getallen. En dat was eigenlijk waar ik al bang voor was. Mijn gewicht, bmi (body mass index), fysieke waardes, beendermassa en visceraal vet waren exact hetzelfde. En slechts verwaarloosbare veranderingen op het gebied van vet, vochtbalans, spiermassa en meer. Als maaltijdvervanger en gewichtsbeheersing werkt het product dus prima. Het is geen wondermiddel, maar kan wel helpen bij het afvallen. Echter wel met een hoog prijskaartje.